Zděný bungalov s působivou zahradou v japonském stylu

- Reklama -rodina

Interiér tohoto domu je plný světla, originálních prvků i praktických řešení. Spolu s působivou zahradou v japonském stylu tvoří velmi příjemné místo pro život sympatických majitelů.

V obci nedaleko hlavního města si na jedné části poměrně velkého rodičovského pozemku postavili majitelé příjemný bungalov. Pro architekta, který jim ho navrhl, měli jen čtyři indicie: půdorys ve tvaru písmene L, dřevo, sklo a beton. Zdá se, že jemu to naprosto stačilo.

Všechny ostatní praktické i designové záležitosti, které jim dnes usnadňují i ​​zpříjemňují život, zakomponoval do stavby zcela automaticky. Některými z nich majitele příjemně překvapil.

„Architekt Tomáš Lindovský je můj spolužák z gymnázia. Zatímco my jsme na něj měli zmíněné čtyři požadavky, on měl na nás jen jeden. Trval na tom, že dům postavíme z cihly nebo ze dřeva, ne z pórobetonu. Poslechli jsme. A nejen v tom. Řídili jsme se jeho návrhy téměř na 99 procent. Pokud jsme také chtěli nějakou menší změnu v interiéru, vše jsme s ním konzultovali. Ne nadarmo nás prohlásil za své nejlepší klienty,“ přibližuje se smíchem harmonickou spolupráci s architektem jeden z majitelů, Peter.

Jídelna s designovými židlemi a bíle dřevěná kuchyně v domě
Po obvodu celého domu přiznali betonový věnec. Kde-tady jsou na něm i otisky OSB desek, a když se setmí a zasvítí na ně umělé osvětlení, pěkně se ukáží a vytvářejí požadovaný surový efekt, který se majitelům líbí. Stůl z masivu od slovenského výrobce Javorina se vyráběl pro dánský trh. Majitelé koupili poslední vystavený kus s velkou slevou. Židle s vysokými elegantními opěrkami jsou od dánské značky Hay. Zdroj: Miro Pochyba

Tomáš jim nakreslil nejen projekt domu, ale navrhl také interiér. A připravil se tedy důkladně. „Na prvním setkání se nás ptal na věci, které nám zpočátku přišly poměrně úsměvné, ale později jsme pochopili, proč se jich ptal a že měli smysl. Zajímaly ho detaily typu, zda máme velký nebo malý vánoční stromeček, zda si při vaření povídáme nebo díváme televizi, co děláme, když přijde návštěva, zda se při práci z domova potřebujeme soustředit v tichu nebo zda při vstávání z postele raději stoupáme na dlažbu nebo na něco měkkého,“ prozrazují majitelé.

Dokonce jim prý původně chtěl dát napsat esej o bydlení, aby měl co nejlepší představu o tom, jaká dispozice a styl zařízení bude dokonale vyhovovat jejich životnímu stylu. Nakonec zůstalo jen při detailních rozhovorech, a protože Tomáš působí v Praze, vše řešili na dálku. Někdy trvaly jejich telefonáty i dvě až tři hodiny denně, ale výsledkem je dnes přesně takový dům, jaký majitelé potřebují a jaký jim vyhovuje. Bez kompromisů.

Šedý moderní krb v obýváku domu
V domě je položeno podlahové topení jen v denní zóně. V ložnicích si majitelé regulují teplotu radiátory. Během několika chladnějších a sychravých týdnů v roce a samozřejmě na Štědrý večer si pro atmosféru rádi zatopí i v krbu. Zdroj: Miro Pochyba

Architekt dům rozdělil na denní a noční zónu, navrhl dvě plnohodnotné koupelny, které si majitelé neumí vynachválit. Pracovna je ukryta za obývací stěnou s knihovnou, vyrobenou na míru truhlářem, zručným panem Karlem Izsou (allinall.sk). Poskytuje dostatečné soukromí pro práci, ale zároveň možnost kdykoli se připojit k běžnému dění v domácnosti. Z kuchyně lze přes HS portál dostat na terasu obloženou dřevem. „Původně jsme chtěli vstup na terasu i z ložnice. Měli jsme takovou tu naivní představu začátečníků, jak hned z postele vyjedeme na terasu s kávou v ruce. Potom nám docvaklo, že vždyť si tu kávu nejprve musíme uvařit v kuchyni,“ smějí se majitelé. Nakonec si v ložnici vystačili jen s větračkou.

Okna jim dělala slovenská firma Kunaj. Majitele zavolali přímo do výrobny v Tatranské Štrbě, kde si mohli důkladně prohlédnout všechny produkty i technologie. Architekt k nim pak ještě navrhl obložky a díky nimž okna takříkajíc vystoupila do prostoru. Velmi efektní je to zejména v obýváku, kde během Vánoc přímo před oknem stojí stromeček a vypadá, jako by byl zarámován. I na takové detaily se zde myslelo dopředu.

Výhled na terasu z postele
Výhled z postele na dřevem obloženou terasu a zahradu je pěknou ukázkou toho, co dokáže vytvořit s místností celoplošné zasklení. Majitele těší i pohled na zahradní domek v pozadí natřený švédskou černou barvou. Zdroj: Miro Pochyba

„Bydlíme zde pátý rok a nic bychom neměnili. Snad jen podlahu v pokoji pro hosty. Po dokončení stavby jsme byli vyždímání z peněz, tak jsme koupili obyčejnou dlažbu, kterou bychom časem chtěli nahradit něčím barevnějším. Jinak jsme s domem maximálně spokojeni, a přestože velmi rádi cestujeme, z každé dovolené se vždy těšíme, když se vracíme zpátky sem, do pohodlí.“

Další články autora

Mars zbavil svět 2 868 tun plastu

Společnost ve své zprávě o udržitelnosti oznamuje nové milníky Mars, jeden z největších světových výrobců cukrovinek,...

Šest benefitů kolagenu aneb proč ho do těla doplňovat?

Kolagen je komplexní protein, který je v našem těle nejrozšířenější a potřebujeme ho k mnoha...

Test Free VPN Planet x Windscribe Pro: V čem je která lepší?

Kterou z těchto VPN vybrat: Free Planet VPN, nebo si předplatit Windscribe VPN? Proklepli jsme...

Svářecí technika: Invertorová svářečka nabídne široké využití

Pokud hledáte tu pravou svářečku, pak se nabízí invertorová svářečka. Díky použité technologii jde o...

Nejnovější články

Mars zbavil svět 2 868 tun plastu

Společnost ve své zprávě o udržitelnosti oznamuje nové milníky Mars, jeden z největších světových výrobců cukrovinek,...

Šest benefitů kolagenu aneb proč ho do těla doplňovat?

Kolagen je komplexní protein, který je v našem těle nejrozšířenější a potřebujeme ho k mnoha...

Test Free VPN Planet x Windscribe Pro: V čem je která lepší?

Kterou z těchto VPN vybrat: Free Planet VPN, nebo si předplatit Windscribe VPN? Proklepli jsme...
- Reklama -PR článek